Hoe kunnen leidinggevenden helpen absenteïsme te voorkomen?

06 juli 2022
HR under pressure event banner

Het verband tussen leiderschap en welzijn

“Wie ontslag neemt, verlaat eerder zijn manager dan zijn job”. Van bovenvermelde langdurige afwezigen gaat het bij 30% om stressgerelateerde factoren. Volgens Cédric Velghe, onderzoeker en zaakvoerder van The VIGOR Unit, toont onderzoek een duidelijk verband tussen leiderschap en welzijn. In geval van burn-out, stress en absenteïsme kan er ook sprake zijn van zwak of zelfs geen leiderschap. Ook destructief of abusief management is een oorzaak van een laag welzijnsniveau. Spreker Rik Vera wond er geen doekjes om: de ideale leidinggevende moet aan het H.E.A.R.T. principe voldoen: hij of zij is honest, ethical, authentic, responsible en transparent.

 

Een blik werpen op deze boeiende dag? Bekijk hieronder de aftermovie!

Zin om verder te gaan en de voornaamste bevindingen van deze inspirerende dag te krijgen?

Welbevinden van leidinggevenden als domino effect

Willen leidinggevenden de stijgende absenteïsmecijfers laten terugdringen, moeten ze zich uiteraard zelf gelukkig voelen. Dat kan een domino effect creëren voor de hele organisatie.

Trainingsprogramma’s die leidinggevenden leren omgaan met de stress in de organisatie, zouden alleszins bijzonder effectief kunnen zijn. Belangrijk is wel dat er een grondige behoefteanalyse voorafgaat aan zo’n traject. Zo zouden leidinggevenden meer gemotiveerd zijn om te groeien als er op voorhand gepeild werd naar hun behoeften.

Daarom heeft Waldon, in samenwerking met AG, een ondersteuningsprogramma uitgestippeld: High Energy Habits for Leaders. Onze visie? Wie beter voor zichzelf zorgt, zorgt ook beter voor zijn of haar teamleden.

Bied ondersteuning aan jouw leidinggevenden

Hou me op de hoogte