Gecentraliseerde én inclusieve aanpak voor caring employer Biocartis

Continue opvolging, Sensibilisering, Gedragsverandering
Susy Spruyt

Dit was de vraag

Biocartis bevordert welzijn en erkent het belang van een werkplek die bijdraagt aan een positieve fysieke en mentale gezondheid, zodat hun mensen optimaal kunnen functioneren. Ze zijn actief in een snel veranderende omgeving waarin flexibiliteit en veerkracht vereist zijn. Daarom hebben ze de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan het welzijn van hun medewerkers. Door iedereen in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen, helpen ze hun medewerkers om veilig en efficiënt te werken, in het bijzonder tijdens de pandemie. Ze zochten dan ook naar een partner die hen hierbij kon ondersteunen en kwamen zo bij Waldon terecht.

De samenwerking in een notendop

Welzijn is altijd een aandachtspunt geweest bij Biocartis. Terwijl ze jaar na jaar groeiden, groeide ook hun welzijnsbeleid mee van meer spontane ‘work hard, play hard’ initiatieven zoals zomerBBQ’s of sportieve lunchbreaks, naar een meer structurele inbedding gebaseerd op vier pijlers: my body – my mind – my connections – my environment.

Dankzij Waldon werd de bestaande welzijnsvisie op duurzame wijze vertaald naar een evidence-based programma op maat. Tijdens de eerste coronagolf werd het mentale welzijn een grotere prioriteit en organiseerden we online workshops rond mentale veerkracht. Toen we in 2021 – toch deeltijds – weer naar kantoor konden, trok Biocartis voluit de kaart van ‘Healthy Hybrid Habits’ om elke dimensie van de nieuwe manier van werken optimaal te benutten. Authenticiteit, productiviteit of focus: stuk voor stuk kwamen ze aan bod.

2022 draaide om de voortzetting van het welzijnsbeleid door voortdurend nieuwe informatie aan het platform toe te voegen, aangevuld met regelmatige nieuwsbrieven om werknemers op de hoogte te houden van nieuwe initiatieven en hen erbij te betrekken. Hun medewerkers werden ook spelenderwijs uitgedaagd om hun dagelijkse activiteiten bij te houden: ze maakten een virtuele reis rond de (Biocartis) wereld! Doelstelling hierin was om fysieke activiteit, connectiviteit en ‘sustainability’ met mekaar te verbinden.

Het verhaal

Een caring employer met een duurzaam doel

Niet enkel de afdeling Human Resources gelooft in het belang van welzijn op het werk bij Biocartis. Het belang van een werkbaar welzijnsbeleid wordt mede gedragen door het senior leadership en hun people managers.

De COVID-19 pandemie heeft geleid tot meer bewustwording op verschillende gebieden, zoals bedrijfscontinuïteit en het goed managen van bedrijfsrisico’s, kosteneffectieve werkwijzen, enz. Veel bedrijfspraktijken en -processen hebben zich tijdens de pandemie verder ontwikkeld en zullen naar verwachting het vermogen van Biocartis verbeteren om hen aan snel veranderende omstandigheden aan te passen en adequater op crises te reageren.  Ook de blijvende aandacht voor (mentaal) welzijn van élke medewerker hoort hierbij.

De specifiek aan Biocartis toegewezen Wellbeing Manager en de wetenschappelijke benadering, beide met het oog op een maximale ROI, wisten het management van Biocartis meteen te overtuigen. Als voornaamste aanspreekpunt zou de Wellbeing Manager doorheen de samenwerking concrete, creatieve ideeën voorleggen om de betrokkenheid rond welzijn te vergroten.

De Wellbeing Manager denkt actief mee met Biocartis en komt met concrete, creatieve ideeën om wellbeing in de schijnwerpers te zetten en zo de betrokkenheid te vergroten

Susy Spruyt
Head of People & Organization, Biocartis

Biocartis als caring employer

Gepersonaliseerd én gecentraliseerd

Verschillende initiatieven werden bij Biocartis parallel aan elkaar gelanceerd. We wilden zeker zijn dat we alle medewerkers konden bereiken, ongeacht of ze veelal thuis of ter plaatse ‘on site’ hun job uitoefenen. Onze centrale welzijnsoplossing My Health Partner zou de basis zijn om deze aanpak op lange termijn aan te houden, alle initiatieven rond welzijn te verzamelen en ook een vinger aan de pols te houden rond de noden en interesses van hun medewerkers.

De online workshops van het Healthy Hybrid Habits programma leerden thuiswerkende mensen om hun mentale welzijn te versterken. Op die manier kon Biocartis voorkomen dat het hybride werken zou resulteren in slechte gewoonten. Ergonomie, pauze, productiviteit: alle relevante thema’s werden behandeld. Voor de medewerkers on-site hebben we dan weer sessies rond fysiek welzijn georganiseerd, waarbij een goede slaaphygiëne de voornaamste focus was. Waarom? My Health Partner zet zeer sterk in op constante metingen. Op basis daarvan blijft de Wellbeing Manager op de hoogte van veranderende behoeften en kan hij bijsturen bij het opstarten van nieuwe acties. In dit geval bleek uit zelfevaluatietesten die de werknemers on-site invulden, dat slaaphygiëne een aandachtspunt was.

Onze hybride manier van werken is de sleutel tot ons succes op lange termijn en past goed bij onze diverse organisatie: op locatie werken in teams, gecombineerd met gericht thuiswerken, terwijl de balans tussen werk en privé wordt verbeterd voor iedereen.” Susy Spruyt, Head of People & Organization Biocartis

Ook beheer en opvolging zijn voor de afdeling Human Resources zo heel overzichtelijk en transparant geworden. Het bedrijf kan voortaan groeien in zijn welzijnsbeleid en kan dit stap na stap uitbreiden. Dat dit allemaal kan in samenwerking met dezelfde partner, maakt dat alles heel organisch verloopt. Zolang iedereen maar alles kan blijven halen uit de nieuwe manier van werken!

Verder bouwen op vertrouwen na eerste resultaten

In 2022 werd op hetzelfde traject verder gewerkt, met een sterkere focus op fysieke gezondheid. Om dit helemaal waar te maken en tegelijk een sterkere band op te bouwen tussen collega’s, werd in april 2022 de Globetrotter Challenge gelanceerd. Daarbij reisden medewerkers virtueel de (Biocartis) wereld rond door hun dagelijkse bewegingsactiviteiten te registreren. Ook dit gebeurde via My Health Partner als ‘one stop shop’ voor welzijn. Meer zelfs, deze challenge werd volledig gepersonaliseerd voor Biocartis om participatie en betrokkenheid zo hoog mogelijk te krijgen. Om het extra leuk en zelfs spannend te houden, werd een competitieve ranking onder de collega’s opgezet.

Het bedrijf blijft investeren in welzijn. Want zij beseffen meer dan ooit: hun medewerkers zijn hun grootste troef. Zorgen voor de medewerkers is geen ‘leuke extra’, het vormt mee de basis van wat Biocartis doet, elke dag opnieuw.

Intresse in onze oplossingen?

Over Biocartis

Biocartis biedt innovatieve diagnostische oplossingen aan rond zijn unieke eigen Idylla™ platform. Dit gepatenteerde platform verstrekt zeer accurate, betrouwbare moleculaire informatie op basis van nagenoeg elk biologisch staal, in nagenoeg elke omgeving. Biocartis heeft een focus op oncologie, een domein waar Idylla™ als gedecentraliseerd minilab echt een verschil kan maken. Met de Idylla™ tests die op het platform draaien, krijgt de arts snel en makkelijk de nodige informatie over de kankerdrijvende mutatie, waardoor de patiënt veel sneller toegang krijgt tot de meest geschikte gepersonaliseerde behandeling. Voor Biocartis zijn de medewerkers de grootste troef. Daarom moedigen ze een werkomgeving en inclusieve bedrijfscultuur aan waar elke werknemer wordt gewaardeerd, gehoord en bevestigd, als iemand die tot een community behoort die passie heeft voor het leveren van snelle en gebruiksvriendelijke oplossingen voor moleculaire diagnostiek voor patiënten wereldwijd.

Hou me op de hoogte