Hoe creëer je evenwichtige work-life balance in jouw team?

15 september 2021
work-life balance

Creëer ‘work only’ en ‘relax’ zones

Een bedrijf hoeft niet langer enkel een werkplek te zijn. Integendeel, je doet er goed aan om naast ‘work only’ zones ook ontspanningsruimtes te creëren. Ook dat bevordert de work-life balance! Bij thuiswerk is dat onderscheid even belangrijk. Want doordat je op een gegeven tijdstip de ‘work only’ zone in je woning fysiek verlaat, zal je je professionele perikelen makkelijker achter jou kunnen laten.

Probeer dat zeker ook mee te geven aan je team, en geef het goede voorbeeld. Laat ieder voor zich uitzoeken waar in huis hij of zij het beste van zichzelf kan geven. Geef meteen enkele basisregels mee voor een gezonde ergonomie:

  • Let op de zithouding: een goede bureaustoel met rugsteun en armleuningen zijn belangrijk
  • Waak over een correcte tafelhoogte: je armen moeten naast je lichaam zijn en je moet in staat zijn om je onderarmen horizontaal te houden
  • Zorg ervoor dat je beeldscherm op ooghoogte is.

Werk met duidelijke en afgelijnde planningen

Een vaste werkomgeving is één ding, duidelijke schema’s zijn een ander. Hanteer je op kantoor al planningen? Is het antwoord nee, dan is dit hét moment om ze in te voeren! Nu je team grotendeels thuiswerkt, is het belangrijk om een vaste routine te creëren. Niet alleen omdat je zo het overzicht bewaart, maar ook om het aantal gepresteerde uren onder controle te houden.

Merk je dat één van je medewerkers buiten het vastgelegde schema werkt? Pas dan de werkuren aan volgens de momenten waarop jouw team het beste werkt. Dat bewijst ook dat een afgelijnd schema niet ten koste hoeft te gaan van flexibiliteit.

Maar wat als de ene medewerker een vroege vogel is, terwijl de andere tijdens de avond het meest gedijt? Hoe kan je dan de violen gelijk stemmen? Thuiswerk mag geen reden geven om minder productief te zijn, maar ook niet om permanent bereikbaar te zijn.

Vraag je medewerkers dus vriendelijk om zich te houden aan gemaakte afspraken en virtuele meetings. Leg ook momenten vast waarop je verwacht dat ze bereikbaar of stand-by zijn.

Pauzeer voldoende, ook tijdens de werkuren

Ook doe je er goed aan om je teamleden aan te moedigen om een aantal uurtjes te ontspannen. Bij veel managers is het besef gegroeid dat dat niet enkel buiten de werktijden een must is. Doorheen de dag is het slim om het werk af en toe in te ruilen voor een wandeling of een powernap. Dat bevordert niet alleen het energieniveau, ook boost het de productiviteit!

Of waarom ontspan je niet met de rest van het team? Organiseer virtuele of social distancing proof wandelingen, en haal samen een frisse neus. Wedden dat jullie elkaar nog beter zullen aanvoelen, op zowel persoonlijk als professioneel vlak?

Daarbuiten kan je suggereren om professionele mails uit te schakelen op smartphones. Zo blijven werk en privé écht van elkaar gescheiden!

Op zoek naar meer van dit? Bekijk dan zeker ook onze andere artikels over welzijn op het werk!

Hou me op de hoogte