Stad Gent legt nieuwe fundamenten voor een impactvol en geïntegreerd welzijnsbeleid

Stad Gent vindt het welzijn van haar meer dan 7.000 medewerkers belangrijk en zet hier al jaren op in. Tegelijkertijd bleef het zoeken naar een meer gestructureerde aanpak en uitrol van hun welzijnsbeleid. Het aanbod van zo'n 200 losstaande welzijnsinitiatieven was niet altijd helder voor de collega’s en de rechtstreekse betrokkenen van de preventiedienst en HR-afdeling. Daarom ging Waldon samen met de beleidsmakers op zoek naar een passende oplossing.
De vraag
Stad Gent wou het fysieke, mentale en sociale welzijn van haar medewerkers bevorderen. Er waren voldoende data en initiatieven, maar er was onvoldoende overzicht en een structurele aanpak ontbrak. Daarom ging de stad op zoek naar een partner die kon helpen bij het organiseren van een organisatiebrede bevraging om de welzijnsmaturiteit in kaart te brengen, bij het analyseren van bestaande data én bij het ontwikkelen van een duurzaam welzijnsbeleid. Die vonden ze bij Waldon.
De samenwerking in een notendop
Door bestaande data van Stad Gent te combineren met nieuw vergaarde informatie en die grondig te analyseren binnen ons wetenschappelijk onderbouwde Waldon-Brilmodel, hebben we hen een spiegel voorgehouden. Waar Stad Gent aanvankelijk prioriteiten had gesteld, bood onze diepgaande (SWOT-)analyse in samenwerking met the Vigor Unit (spin-off Universiteit Gent) nieuwe inzichten. Die hebben dan weer geleid tot een herziening van de prioriteiten met 7 concrete pijlers als houvast. Die vormen nu het uitgangspunt voor alle toekomstige welzijnsinitiatieven binnen Stad Gent.
Het verhaal
Stad Gent had drie duidelijke pijlers voor ogen waarop ze wilden inzetten via hun welzijnsbeleid:
- Fysiek welzijn
- Mentaal welzijn
- Sociaal welzijn
Waarmee ze moesten beginnen, bleef echter een vraagteken. Er was dus duidelijk nood aan structuur. Daarom reikten we om te beginnen ons Waldon-Brilmodel aan als kapstok. Dit wetenschappelijk onderbouwde framework is een heldere leidraad voor het ontwikkelen van een effectieve welzijnsstrategie. Het richt zich op vier succesfactoren: awareness, screening, educatie en gedragsverandering:

Het linkerglas staat voor het verzamelen en analyseren van welzijnsdata, met de focus op zowel fysiek, mentaal als sociaal welzijn. Hier staan de medewerkers centraal.
Het rechterglas geeft eerder de succesfactoren van een welzijnsbeleid weer. Alles begint bij bewustmaking (denk aan keynotes en workshops) om uiteindelijk een duurzame gedragsverandering te bereiken.
Meer weten over het Waldon-Brilmodel?
De volgende stap in de samenwerking was het verzamelen en analyseren van zowel bestaande als nieuwe data. Samen met Stad Gent startten we met:
- Een inventarisatie van de verschillende bestaande initiatieven
- Een organisatiebrede bevraging om de welzeijnmaturiteit in kaart te brengen. Op basis hiervan organiseerden we nadien een aantal focusgroepen om nog dieper in te gaan op bepaalde onderdelen
- Een SWOT-analyse van het toenmalige welzijnsbeleid
Hieruit kwamen absoluut een aantal sterktes naar voor, zoals het brede draagvlak voor welzijn en de vele initiatieven. Anderzijds bleek dat er duidelijk nood was aan:
- Meer ondersteuning op het gebied van mentale en fysieke gezondheid in de werkomgeving
- Proactieve welzijnsoplossingen in plaats van reactieve
- Meer tools/initiatieven rond screening en gedragsverandering
- Duidelijkere communicatie over het welzijnsbeleid en de acties die hieraan verbonden zijn

Met de inzichten uit deze data-analyse in het achterhoofd, kwamen we tot een aantal prioriteiten waar Stad Gent vanaf nu haar welzijnsinitatieven aan kan aftoetsen.
De volgende punten staan alvast op de agenda op vlak van welzijn in 2025:
- Een trainingstraject rond mentale gezondheid in groep organiseren
- Werken aan een sterker en intensiever trainingstraject voor leidinggevenden met focus op welzijn
- Een kader voor psychologische veiligheid ontwikkelen
- Een diepgaande analyse maken van het grensoverschrijdend gedrag en effectieve primaire preventiemaatregelen onderzoeken
- Ergonomisch materiaal en hulpmiddelen optimaal inzetten
- Het bespreken van welzijn met de werknemer in HR-procedures integreren
- Een welzijnsgids en een communicatieplan opstellen
Deze punten zijn uiteraard nog maar het begin van een nieuw tijdperk voor Stad Gent, maar bieden wel een heldere houvast. Alle betrokken partijen weten nu – in tegenstelling tot het begin van dit traject - glashelder welke koers er gevaren moet worden. Dat biedt een stabiele en haalbare basis voor de toekomst.
Kan jouw welzijnsbeleid ook een duwtje in de rug gebruiken?
