Ondersteuning voor HR-teams
Een welzijnsbeleid gestuurd door data, geleid met expertise
Welzijn op het werk vraagt een solide strategie. En daarvoor beginnen we bij de basis: je huidige welzijnssituatie. Samen met jou werpt je wellbeingmanager een diepere blik op de risico’s en behoeften in je organisatie. Hoe staat het met je medewerkerstevredenheid? Wat zeggen de cijfers rond ziekteverzuim? Welke initiatieven onderneem je binnen je retentiebeleid? Welke bedrijfscultuur heerst er?
Vervolgens werken we in tandem de strategie en het actieplan uit. Eens het plan op tafel ligt, zorgen we samen voor de communicatie en uitrol binnen je organisatie. Een duidelijke route naar succes, grondig en gegrond.
In 5 stappen naar werknemerswelzijn
-
Analyse
Verken HR-issues en breng behoeften in kaartResultaat: Wetenschappelijk onderbouwde rapportering -
Strategie
Vertaal behoeften naar een welzijnsstrategieResultaat: Geëngageerde managers -
Uitrol
Zet je welzijnsstrategie om in een actieplanResultaat: Concrete richtlijn voor management en medewerkers -
Motiveer medewerkers
Realiseer je actieplan met de juiste drijfverenResultaat: Geëngageerde medewerkers -
Herevaluatie
Stuur je actieplan bij wanneer nodigResultaat: Gemaximaliseerde impact
De Waldon-methode: de weg naar een sterk welzijnsbeleid
Hoe staan de mensen in je organisatie tegenover je huidige welzijnsinitiatieven? Welke prioriteiten stellen zij voorop? Welzijn kan pas een hoge vlucht nemen als je het door de bril van je medewerkers bekijkt. Zet je hen mee achter het stuur van wellbeing op het werk, dan omarmen ze je welzijnsbeleid. Engagement en ownership, daar streven we naar.
Alles begint met dataverzameling. Dankzij onder andere onze wellbeingaudit, focusgroepen en welzijnsbevragingen brengen we een reeks relevante onderwerpen in kaart. Van slaap tot technostress: we meten kwalitatief, kwantitatief en vooral effectief.
Evidence-based informatie is alleen nuttig als je er gericht mee aan de slag gaat. Dataverzameling is dan wel het vertrekpunt, het identificeren van bruikbare inzichten wijst altijd de weg naar een slim welzijnsbeleid.
Je wellbeingmanager weet van aanpakken, en bepaalt met jou de prio’s. Op basis van best practices en jarenlange ervaring stelt hij een gedetailleerd draaiboek samen op basis van jouw noden. Elk bedrijf is anders, dus onze aanpak is dat ook. Het welzijnsbeleid dat hieruit ontstaat, wordt het navigatiesysteem voor een actieplan met al je initiatieven.
Welzijn wordt pas een werkwoord met een gesmeerde implementatie. Want uiteindelijk wil je iedereen aan boord krijgen van je beleid. Maar hoe laat je jouw acties landen bij je medewerkers?
Waldon mikt op duurzame gedragsverandering met een zorgvuldige combinatie van programma’s, trajecten en workshops. Die werkten we stuk voor stuk uit met gerenommeerde experts uit de sector en zijn (indien geschikt voor online gebruik) beschikbaar op ons digitaal platform My Health Partner. Verder ondersteunen we je ook graag bij het stroomlijnen van online en offline communicatie. Maximale adoptie is dus allerminst een optie.
Benieuwd naar onze andere oplossingen?
Beoordeel de behoeften van jouw medewerkers met de werkbaarheidcheques
Met werkbaarheidscheques krijg je financiële steun om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen. Zo financiert Vlaanderen tot 60% van jouw project, met een maximum van € 9.000. Een belangrijke voorwaarde is dat de prestaties worden uitgevoerd door geregistreerde, erkende dienstverleners zoals Waldon!