Zorg Vilvoorde: leidinggevenden als hefboom voor tevreden medewerkers en een goede zorgverlening
Zorg Vilvoorde is niet zomaar een bedrijf: beschouw hen als een familie waar iedereen welkom is. De unieke positie die deze zorgvoorziening heeft binnen het zorglandschap, is te danken aan de nadruk die ze legt op bereikbaarheid, persoonlijkheid, verbondenheid en samen de beste zorg bieden.
Dit was de vraag
Zorg Vilvoorde was op zoek naar een flexibel coachingstraject voor haar leidinggevenden, afgestemd op hun diverse rollen in sectoren zoals thuiszorg, ouderenzorg en kinderzorg. De organisatie is ervan overtuigd dat de zorg voor anderen begint bij het zorgdragen voor de eigen medewerkers en de leidinggevenden. De hamvraag: hoe kon dit op een wetenschappelijk onderbouwde manier worden volbracht?
De samenwerking in een notendop
De vraag van Zorg Vilvoorde was duidelijk: medewerkers “met goesting” aan het werk krijgen en houden — en dat in functie van een hoogwaardige zorgverlening. Met het High Energy Habits for Leaders-programma ondersteunen we leidinggevenden in hun rol als hefboom, in functie van het algemeen welzijn in de organisatie.
Het verhaal
Zorg Vilvoorde wenste een dynamisch coachingstraject voor haar leidinggevenden op te starten. Dit moest wel integraal in lijn liggen met de organisatiefilosofie, de visie en missie. Zo voert Zorg Vilvoorde een vooruitstrevend personeelsbeleid waarbij de visie het beginpunt en de leidinggevenden de hefboom vormen voor een kwalitatief zorgaanbod en gemotiveerde medewerkers.
En het verleden toont dit aan: verschillende projecten zagen binnen het concept van de innovatieve arbeidsorganisatie al het levenslicht. Stuk voor stuk waren ze gericht op een betere dienstverlening en sterkere motivering van personeel.
Dat alles was steeds gebaseerd op stevig wetenschappelijk bewijs. Zo zweert Zorg Vilvoorde bij de zelfdeterminatie van Deci & Ryan, om zo in te zetten op het ABC (Autonomie, Betrokkenheid en Competentie) van werknemersbehoeften.
Elke dag staan de leidinggevenden van Zorg Vilvoorde voor heel wat uitdagingen: richting geven, projecten begeleiden, collega’s ondersteunen, de teamdynamiek bewaken en nog zoveel meer. Energiebeheer kan dus een uitdaging zijn. Daarom stelden we ons High Energy Habits for Leaders-programma voor: een holistisch traject dat leiders stimuleert tot zelfinzicht en -ontwikkeling.
“Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. Sinds het traject ben ik veel bewuster bezig met de impact van energie op mijn leven.”
Zo gezegd, zo gedaan! De leidinggevenden van Zorg Vilvoorde gingen aan de slag met verschillende tools en tips & tricks om hun eigen veranderingstraject om te zetten in de praktijk. Interactieve sessies en video’s, steeds beschikbaar op My Health Partner, gaven iedere leidinggevende de nodige motivatie om aan hun eigen wellbeing journey te beginnen. Elke twee weken kwam er een nieuw thema rond energie aan bod. Connectie, focus, mentale veerkracht, werken op afstand, gezonde voedingsgewoonten en lichaamsbeweging: het holistische vormde de rode draad van de samenwerking.
“Veel van de elementen die aan bod kwamen in dit traject, zijn zaken die we al dan niet bewust al wisten. Wat wel spectaculair was, waren de tools, tips en tricks om ons eigen veranderingstraject in de praktijk om te zetten. Kleine tips, aanmoedigingen, duidelijke video’s en interactieve sessies zorgden ervoor dat je zin kreeg om jouw persoonlijk traject op te starten.”
Maandelijks waren er zinvolle en interactieve groepssessies onder begeleiding van een sterke lesgever en coach. Daarbuiten bood High Energy Habits for Leaders ook de gewenste flexibiliteit. De helft van het programma werd online gevolgd en over alle thema’s waren video’s beschikbaar, aangevuld met extra duiding en opdrachten.
Met een Net Promotor Score van 60 blikt Zorg Vilvoorde met tevredenheid terug op het traject. In tijden van crisis en personeelstekorten helpt het ons stil te staan bij onze mentale en fysieke gezondheid.
De cijfers liegen er niet om: dankzij de metingen bij de start en na afloop van het traject konden we een duidelijke, positieve evolutie zien van het welzijn van de leidinggevenden. Doorheen het traject zijn ze zich veel bewuster geworden van de verschillende aspecten die hun energieniveau bepalen. Het algemene energieniveau is ook gestegen in vergelijking met de start van het programma.
Maar het belangrijkste? Zorg Vilvoorde zette een nieuwe stap in haar rol van overtuigde ‘caring employer’. Ook in de toekomst blijft de organisatie investeren in welzijnsinitiatieven om deze opdracht verder uit te bouwen.